De kasten

Al in de opleiding beeldende kunsten was ik gefascineerd door het buigen van materialen. Nu, jaren na datum, heb ik de tijd genomen om die oude passie weer op te pakken.

Ik ontwikkelde een erg innovatief constructie concept waarbij de kast geplooid wordt rond het binnenwerk. Omdat de multiplex meerlagig is wordt de druk bij het buigen gelijkmatig verdeeld en ontstaat er door de opgelegde spanning een erg gestroomlijnde vorm die in principe telkens uniek is. Links, rechts, boven, onder, aan de buitenkant van de kast ‘vloeit’ het hout als een golf zeewater. Vandaar ook de namen als ‘Manta Ray’, ‘Tidal’…

De fineer is van de boom ‘gerold’ en heeft daardoor een ononderbroken tekening. Deze manier van fineer winnen wordt slechts op enkele houtsoorten toegepast; populier en berk zijn daarvan twee erg bruikbare soorten. Populier met zijn zachte tekening over de nerven heen en fruitige kleuren die per plaat erg kunnen verschillen van zeer zacht tot wild en erg kleurig met roze en blauw-groene tinten. Berk heeft dan weer een meer uitgesproken nerftekening en speelt vaak met wildere spiegels die van het hout, meer nog dan bij populier, een hoofdrolspeler maakt. Daarom selecteer ik ter plaatse in de houthandel welke plaat ik precies moet hebben.

De tekening, samen met de strakke vorm komen volledig tot hun recht door de erg simpel ogende indeling van de kast en de bovenaan in de deuren ingewerkte handvatten. Dat vloeiende vind je ook terug in de kwaliteitsvolle scharnieren en schuifgeleiders die de kast zacht laten hanteren.

Met de bijpassende, uit gerecupereerd tropisch hout gedraaide vintage poten en de 3 lagen hoogwaardige vernis die de kwaliteiten van het hout mooi in de verf zet, krijg je een verrassend origineel stijlmeubel dat charmeert en intrigeert. Een meubel met een eigen verhaal.

Hoe en wat

De kasten zijn vervaardigd uit multiplex van 8 of 9 mm dik, geplooid rond 18 mm multiplex binnenwerk. Afgewerkt met een hoogwaardige glans- of satijnvernis.
Het onderstel is gedraaid uit gerecupereerd tropisch hout, de scharnieren zijn kwalitatief erg hoogstaand en geremd, de schuifgeleiders van de nieuwste generatie met hoog loopcomfort.

Maten en vorm zijn variabel afhankelijk van het gebruikte plaatmateriaal. Dat wil ook zeggen dat maten en dus ook de vorm zij het beperkt, bespreekbaar zijn. Kasten kunnen uit (beperkte) voorraad geleverd worden én op bestelling.

Surf

populier multiplex. 45 cm diep, 93 cm hoog, 146 cm breed, 168 cm met deuren open
Richtprijs: 3 267 €

Manta ray

populier multiplex. 45 cm diep, 104 cm hoog, 162 cm breed, 177 cm met deuren open
Richtprijs: 3 267 €

Tidal

berk multiplex. 45 cm diep, 95 cm hoog 143 cm breed, 458 cm met deuren open
Richtprijs: 3 569.5 €

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: